Kirsten staat met zwart-wit gestreepte zomerjurk staat met rug naar het beeld in een open grasveld in de natuur. Ze zegt JA tegen haarzelf.

Vulling of Voeding, JA’s en NEE’s.

Vulling of Voeding, JA’s en NEE’s.

Deze blog gaat over vulling en voeding en Ja’s en Nee’s.

Hallo mooi mens,

Hoe gaat het me jou in deze rare tijd?
Een tijd die ik zelf eigenlijk ook wel heel bijzonder en interessant vind moet ik zeggen. We maken wereldgeschiedenis met zijn allen nu en hoe mooi zou het zijn als we daar waardevolle geschiedenis van kunnen maken?

Want deze tijd nodigt ons uit meer bewustwording en aandacht te beoefenen. We worden collectief uitgenodigd om echt stil te staan, terug te keren naar onszelf en op onszelf aangewezen te zijn. Want je mag nu letterlijk niet meer op iemand leunen of iemand aanraken in deze 1,5 meter maatschappij. De natuur haalt opgelucht adem en tegelijkertijd valt de wereldeconomie in een groot gat. Kortom, alles is aan grote en waarschijnlijk blijvende verandering onderhevig.

 • Hoe gaat dat voor jou tot nu toe?
 • Wat doet deze verandering allemaal met jou?
 • Wat ontdek jij in deze tijd over en bij jezelf als het gaat om de connectie die je hebt met jezelf?
 • Kun jij zonder oordeel kijken naar hoe goed jouw vriendschap met jezelf nu eigenlijk is in deze tijd van isolatie?

IK BEN WEL BENIEUWD NAAR JOUW ANTWOORDEN.
Laat het me weten door jou bevindingen met me te delen. 

Ik stel deze vragen omdat ik van mening ben dat onze belangrijkste connectie, wijsgeer en steun & toeverlaat, nog altijd in onszelf te vinden is. Deze tijd nodigt ons uit om daar meer mee in verbinding te komen en gezonde en duurzame veranderingen in aan te brengen.  


Vulling of voeding.

Ik hoorde voor het eerst over het concept Vulling en Voeding van Coach en inspirator Margje Beekenkamp. Zij schrijft hier heel mooi over in haar boek Liefdevolle omhulling.

En deze tijd nodigt ons in het bijzonder uit om te voelen wat het is waar we nu echt behoefte aan hebben. Wat ons nu echt duurzaam voedt in plaats van alleen maar vult voor een korte periode. Om daarna vaak een grotere leegte achter te laten.
En aan vulling hebben we genoeg gedaan de afgelopen decennia in onze alsmaar groeiende consumentenmaatschappij. De postorderbedrijven hebben een topdrukte op dit moment. Aan vulling dus nog steeds geen gebrek. En tijden van angst en onzekerheid maakt de behoefte aan vulling en afleiding alleen maar groter.

Ook ik merk dat ik nu eerder wat wil bestellen om mezelf comfortabeler te maken in deze tijd of om me af te leiden van dat waar ik eigenlijk voeding voor nodig heb. Want vullen is zoveel makkelijker dan voeden. Voordat je namelijk iets de juiste voeding kunt geven, moet je eerst dúrven voelen, voordat je je bewust kunt worden van wat voor voeding jij nodig hebt. Én dat is heel eng voor de meeste van ons.

Er kunnen namelijk gevoelens naar boven komen zoals angst, onzekerheid, minderwaardigheid, leegheid, of eenzaamheid, waar je helemaal niet op zit te wachten. Of misschien ervaar jij wel positieve gevoelens die voor jouw idee niet zouden mogen in deze crisistijd. Zoals opgelucht zijn dat je minder hard hoeft te lopen op dit moment of blij dat je zonder teveel stress thuis mag werken bijvoorbeeld. Iets wat je eigenlijk jaren wilde maar wat nooit kon. Confronterende dingen dus. Maar het is nodig om aan te durven kijken wat er in jou speelt voordat je ermee aan de slag kunt.

Hoe ziet mezelf voeden er voor mij uit vraag je je af?

En ja, wat is dan de juiste voeding als je eenmaal echt aandacht hebt durven geven aan jezelf en hoe het nu met je gaat?

Dat weet jij alleen en dat kun jij ook alleen maar aan jezelf geven. Natuurlijk kan het zijn dat je anderen nodig hebt voor het voeden van jezelf, maar jíj bent de enige die controle heeft over het durven voelen, je behoefte vervolgens serieus nemen en durven uit te spreken richting jezelf en anderen.
En heel belangrijk is om niet op te geven. Geef jezelf niet op als je niet direct ontvangt wat je nodig hebt, maar wees creatief en zet jezelf voeden op nummer 1 op jouw prioriteitenlijstje. Je zult verrast zijn van wat deze duurzame investering in jezelf positief teweeg zal brengen in jouw leven.

En hoe doe ik dat?

Ik heb ervoor gekozen om mijn leven te versimpelen. De prikkels van de grote stad achter me te laten en meer in en samen met de natuur te leven. Meditatie, yoga, gezond eten, plant medicijnen en ceremonies, zelfontwikkeling, het volgen van retraites en ontmoetingen met inspirerende mensen zijn daarin heel belangrijk voor mij. Dit werkt voor mij op dit moment, maar ik sta ook open voor veranderingen in mijn “voeding” als dat nodig is en ik stel bij wanneer het moet.

Voor jou is het misschien wel heel iets anders. Als introvert persoon gedij ik meer bij rust, reinheid en regelmaat. Maar ben jij extraverter van nature dan werkt onder de mensen zijn en meer visuele en auditieve prikkels ontvangen misschien juist wel stimulerend en energie verhogend voor jou.

We zijn allemaal anders en hebben andere dingen nodig. De kunst is dat jij het avontuur aangaat met jezelf en gaat ontdekken wie jij bent en wat jouw voedt, zodat jij jouw eigen beste maatje kunt zijn om de leuke momenten mee te delen en om op terug te vallen als het even wat minder gaat allemaal. 

Waarom ik het hier over vulling en voeding heb?

Omdat dit een groot onderwerp is in mijn leven. Misschien wel het grootste kern-onderwerp. Daarom wil ik deze bijzondere tijd gebruiken om mezelf optimaal te voeden. Zodat wanneer er nog eens een crisis is zoals nu, en er onzekerheid, angst, isolatie en teleurstelling is, ik weet hoe ik mijn eigen beste vriendin kan zijn en kan gedijen, ook in tijden als deze.

And this time is as good as any, maybe even better,
om op ontdekking uit te gaan naar onszelf.

Want wanneer ik goed gevoed ben en voldoende liefde en energie voel voor mezelf, dan kan ik dat weer uitzenden en doorgeven aan anderen. In de vorm van aandacht, hulp en inspiratie. Dat is wat ik met Tender Touch en de knuffel en massage sessies geprobeerd heb te doen de afgelopen 2 jaar, tot aan deze crisis. 

Maar ergens in die tijd en ook al voor die tijd, ben ik mezelf vergeten en heb ik weggegeven wat ik niet weg te geven had. Mijn verhaal over depressie en burn-out etc., heb ik al meerdere malen verteld. Ik merk nu in deze periode van isolatie en zelfreflectie, waarin alles wegvalt, dat de tijd van mezelf optimaal voeden nog niet voldoende voltooid is om mijn knuffel en massage werk weer volledig op te pakken.

Dus ook al heeft de regering besloten dat diensten waar aanraking bij gepaard gaat weer zijn toegestaan, ik voorlopig niet zal starten met het geven van knuffel en massage sessies. 


Leven van een volledige JA leven.

Waar ik altijd voor ga voor mijn cliënten en voor mezelf is een volledige en bewuste JA.
JA tegen wensen grenzen en behoefte, wat het dan ook mag zijn. Alles wat daarbuiten valt is een nee. En die misschien wel niet zo duidelijke of wat onzekere nee is net zo belangrijk om te eren als die uitbundige JA, vaak zelf nog belangrijker.

Op dit moment kan ik nog niet volmondig JA zeggen op fysieke sessies. Dus eer ik mezelf en geef ik jullie hier in alle kwetsbaarheid mijn nee, totdat het moment daar is dat ik weer met volle energie en met onvoorwaardelijke liefde JA kan zeggen.
Hoe lang dit gaat duren? Ik weet het niet en laat dat dus open voor nu. Eerst ga ik voor nog onbepaalde tijd verder op ontdekking naar alles wat ik nog niet weet over mezelf, tijdens mijn reis met Mimi en de camper. 


Houdt Tender Touch dan helemaal op?
Zeker niet!

Waar ik op dit moment wel volledig JA op kan zeggen is online deep listening coaching en training in transparante communicatie. En ik blijf jullie natuurlijk meenemen in mijn avonturen en ontdekkingen door blogs te schrijven en vlogs te creëren.

Ik ben ook bezig nieuwe ideeën vorm te geven en het onderwerp connectie verder uit te diepen. Hierover volgt meer wanneer de tijd rijp is.
Daarnaast ben ik net gestart met een verdiepende deep listening en radicale communicatie training genaamd Yerk Proof Your Relationships, gegeven door de geweldige Kassandra Brown. Ik zet de tools die ik hier leer graag in om jou verder te helpen met jouw communicatie skills.

Heldere en geweldloze communicatie is iets wat we allemaal wel kunnen gebruiken in deze intense tijden waarin veel mensen in isolatie zitten of opgesloten zitten met anderen en communicatie soms te wensen overlaat. 

Online coaching dus:

Ik blijf dus met een volle JA en in volledige aandacht beschikbaar voor jou als online deep listening en transparante communicatie coach. 

Wat kun je daarin verwachten:

 • Je gehoord en gezien voelen in volledige aandacht en zonder oordeel.
 • Geen onnodig advies maar d.m.v. ruimte en reflectie help ik je om je eigen wijsheid te ontdekken en in te zetten.
 • Ontdekken wat jouw ja’s en nee’s zijn en leren deze te communiceren.
 • Jouw vulling en voeding helder krijgen en in balans brengen.
 • Radicale communicatie skills leren inzetten, om al jouw relaties mee te verbeteren.

EEN GOED ONLINE COACHING GESPREK KAN EVEN DICHTBIJ VOELEN ALS WERKELIJK TEGENOVER ELKAAR ZITTEN.


AANBIEDING

Voor alle nieuwe cliënten en al mijn knuffel cliënten die nog niet eerder een online deep listening coaching hebben ervaren, biedt ik bij deze

de eerste proefsessie van 30 minuten gratis aan.

Daarnaast heb ik in deze financiële onzekere tijden mijn uurtarief tijdelijk verlaagd om zo voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te zijn.

 • 30 minuten online sessie € 25,-
 • 60 minuten online sessie € 40,-

Ik hoop dat je deze eerlijke en transparante nieuwsbrief kunt waarderen en wees welkom om gebruik te maken van het online coachingsaanbod. Ik zie je graag aan de andere kant van het beeldscherm!

Liefs ♡ Kirsten en Mimi

Vulling of Voeding, JA’s en NEE’s.

Dank je wel voor je aandacht! Warme groet, TenderTouch

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.