Soms heb je gewoon een knuffel nodig. Over verlies & rouw.

In het leven krijgen we er helaas allemaal mee te maken, verlies en rouw.  

Overlijden en slopende ziekten.

Het overlijden van een dierbare kan onverwachts komen, na een lang ziekbed, of een korte ziekteperiode waarin afscheid nemen misschien nog wel mogelijk was. De impact van het verlies en het verdriet kun je je niet van tevoren voorstellen en slaat je in veel gevallen compleet tegen de vlakte. Het gevoel van verlies en rouw begint niet alleen wanneer een dierbare is overleden. In het geval van een terminale diagnose begint de rollercoaster van verdriet al bij het slechte nieuws. Ook een langdurige ziekte waarbij je een dierbare langzaam verliest, zoals bij de Ziekte van Alzheimers bijvoorbeeld, komt het rouwproces al eerder op gang. Hij of zij is er lichamelijk nog wel, maar de persoon die je kende is verdwenen. Dit is vaak een hartverscheurend en intens proces waarbij een groot scala aan emoties komt kijken.

Verlies en rouw zonder overlijden.

We onderschatten het vaak en denken dat een rouwproces alleen hoort of passend is bij een overlijden, maar elke situatie waarbij significant verlies wordt ervaren, heeft zijn eigen rouwproces. Denk hierbij aan een baan of functie verliezen, in een burn-out raken, of een andere ziekte meemaken waardoor je verlies van eigen regie ervaart en ineens veel minder kunt dan voorheen. Een echtscheiding of verbroken romantische of andere relatie. Geen contact meer hebben met dierbare familieleden, ouders, kinderen of kleinkinderen door ruzie, emigratie of andere omstandigheden. In deze situaties is het gevoel van verlies en het daaropvolgende rouwproces heel normaal en gezond, maar helaas is daar vaak weinig bekend over of aandacht voor.

Jouw rouw en de omgeving.

Het maakt niet uit om welke reden rouw ervaren wordt, vaak heeft je omgeving maar voor een bepaalde periode ruimte en begrip voor je. In de ene situatie misschien wat langer dan de ander, dat is afhankelijk van je steunnetwerk. Maar er komt een moment dat de mensen om je heen vinden dat het leven weer verder moet gaan, terwijl jij er misschien nog middenin zit of misschien zelfs nog niet eens hebt kunnen bevatten dat je zo’n groot verlies hebt geleden. Rouw is niet iets wat je kunt plannen of waar je een tijdsbestek aan kunt hangen. Het is een intens proces van een scala aan emoties die komen en gaan en waarmee we moeten leren leven. Jaren later kan er door iets wat je herinnert aan die dierbare persoon, of aan het andere verlies wat je meegemaakt hebt, nog intense gevoelens van rouw opkomen die je even helemaal onderuit kunnen halen. Steun ontvangen later in het leven met rouw is soms lastig. Erover praten, herinneringen ophalen, gevoelens of gedachten delen en troost ervaren is niet altijd mogelijk. Veel mensen houden hun verdriet verborgen omwille van de omgeving en raken daardoor belangrijke connecties en steun kwijt en verzanden in eenzaamheid en verdriet.

Troost door aanraking en luisteren.

Je hebt onlangs of misschien al wat langer geleden iemand verloren, ben net gescheiden of je hebt een andere breuk of verlies meegemaakt. Persoonlijk of op je werk. Dit verlies of deze breuk voel jij nog steeds in je systeem, ook al is het misschien al jaren geleden. Echt begrip en of troost heb je te weinig ontvangen van jezelf of je omgeving. Je hebt je verdriet nooit echt goed kunnen uiten, of er geen tijd voor genomen. Je hebt er behoefte aan gezien te worden in je verdriet, schuldgevoel, boosheid of frustratie, je gevoelens van eenzaamheid of onmacht over deze situatie, of wat er dan ook speelt binnen in jou wat maakt dat je het gevoel hebt vast te zitten in je verdriet. Aandacht zonder oordeel, troost en geborgenheid is waar je behoefte aan hebt.

Aanraking en een luisterend oor kan troost bieden en verlichting brengen.

Positieve aanraking is een van onze eerste levensbehoeften als mens, vanaf onze geboorte tot aan het moment dat we deze aarde weer verlaten. Zeker als we heftige dingen meemaken waarbij we angst, controleverlies of verdriet ervaren. Liefdevolle aanraking brengt ons emotioneel en lichamelijk in balans en kan helpen bij het leven met verlies en rouw. Even die omhelzing of die hand op je knie terwijl er tijd en ruimte is voor jou om te delen wat er in je omgaat.

Door middel van therapeutische touch sessies en coaching, binnen een veilige en geborgen setting help ik jou je weer beter in je vel te voelen.

Oxytocine.

De aanmaak van het hormoon oxytocine speelt een grote rol bij deze vorm van therapie.
Oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, is tevens een neurotransmitter voor het stimuleren en transporteren van andere lichaamseigen geluks- en ontspanningsstofjes zoals serotonine en dopamine en het verlagen van het cortisol level (het stresshormoon). Oxytocine wordt aangemaakt bij prettig lijfelijk contact zoals, een massage, knuffelen en liefdevolle aanraking of aandacht waarbij je je echt gehoord en gezien voelt. Oxytocine is onze natuurlijke fysieke en emotionele pijnstiller, het helpt ons ons systeem te ontspannen en ons meer verbonden te voelen met onszelf en anderen en meer compassie te ervaren. Deze vorm van therapie en coaching is ontwikkeld in Amerika en is daar in de afgelopen 10 jaar heel succesvol gebleken, onder andere op het gebied van trauma, verlies en rouw.

Even voorstellen.

Ik ben Kirsten Jense. Ik ben een getraind therapeutic touch practitioner en deep listener en oprichter van TenderTouch, praktijk voor connectie coaching. Ik ben getraind volgens de werkwijze van- en aangesloten bij Cuddlist. Een toonaangevende organisatie in de USA, als het gaat om therapeutic touch en het transformerende werk wat daarmee bereikt kan worden. Daarnaast ben ik door mijn werkervaring binnen de ggz zorg, de verschillende opleidingen en trainingen die ik heb gevolgd en mijn eigen levenservaring, zeer bekend en ervaren in het werken met mensen en het bieden van coaching en ondersteuning op cognitief, emotioneel en lichaamsgericht gebied.

Herken jij je in dit verhaal over verlies en rouw en ben je nieuwsgierig geworden? Dan praat ik heel graag verder met je in een gratis en vrijblijvende intake.

Maak direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvende intake.

Tijdens de intake maken we kennis, is er ruimte voor jouw verhaal, kun je vragen stellen en jouw situatie bespreken. Bij een positieve intake kunnen we direct jouw eerste sessie inplannen.

Ik spreek je snel!

Warme groet, Kirsten.

Testimonial van cliënte Leonie:
“Fijne sessie ontvangen. Vanaf het eerste contact aan de telefoon was er een klik. Ik voelde me zeer welkom. Het heeft me geholpen om meer voor mezelf op te komen en te gaan staan voor wat ik nodig heb. Liefde en troost. Ik snap dat klanten vanuit België en Limburg naar TenderTouch in Rotterdam komen. Professioneel en therapeutisch knuffelen. Een echte aanrader”.

Maak direct een afspraak voor een gratis en vrijblijvende intake.

Dank je wel voor je aandacht! Warme groet, TenderTouch

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.