Knuffelen in de wetenschap…. en wetenschap versus spiritualiteit.

Knuffelen en de wetenschappelijk bewezen effecten ervan. Je komt er op veel plekken van alles over tegen de laatste tijd. Voor mij als touch practitioner heel interessant natuurlijk! En klopt mijn eigen ervaring en idee over de voordelen van aanraking eigenlijk wel met wat de deskundigen op dit gebied erover te zeggen hebben…..? Ik ben dat eens uit gaan zoeken.

En dan nog de kijk van de wetenschap versus mijn eigen meer spirituele kijk op het leven en op heling en transformatie door connectie. Hoe verhoudt dat zich met elkaar? De antwoord op die vraag heb ik natuurlijk niet zomaar gevonden, gezien mensen er een leven over doen om een glimp van dit alles te ontwaren, maar toch heb ik een kleine poging gewaagd er iets van te begrijpen…

Wat ik zelf op mijn website verkondig….

“Connectie en positieve aanraking is fijn en nodig. Veel mensen ervaren dat ook zo en hebben hier behoefte aan. Er is meervoudig bewezen dat positieve aanraking op basis van vertrouwen en wederzijds respect goed is voor lichaam, geest en ziel. In verbinding zijn, oftewel yoga, ervaren met jezelf, de mensen om je heen, of de natuur, helpt je jouw systeem te ontspannen en beter te communiceren. (yoga betekent ook wel verbonden zijn met, of bewustzijn ervaren). Bijvoorbeeld door de aanmaak en betere flow van oxytocine in je lichaam, ook wel het connectie en compassie- of knuffelhormoon genoemd. Door positieve aanraking komt deze verbinding en aanmaak van oxytocine op een hele natuurlijke wijze tot stand…… etc”.

Maar waar is deze tekst nou eigenlijk op gebaseerd…?

Er wordt al meer dan 30 jaar serieus wetenschappelijk onderzoek verricht naar wat aanraking en huidcontact nu precies voor ons mensen doet en waar het ons mee kan helpen. En vooral ook, wat er gebeurt als we het niet ontvangen. Uit meervoudig onderzoek blijkt namelijk dat aanraking essentieel is voor ons mensen en dat, wanneer wij geen aanraking ontvangen in welke fase van ons leven dan ook, dit nadelige effecten heeft op onze mentale, lichamelijke en emotionele ontwikkeling en welbevinden.

“Knuffelen helpt tegen stress en infecties.” – Onderzocht door de Carnegie Mellon Universiteit-

Als je tegenwoordig googled op knuffelen en wetenschap dan is er zoveel te vinden. En ook de media begint de waarde ervan in te zien. Voor magazines zoals Happinez, Flow en Yoga Magazine is dit onderwerp wat dichter bij huis. Maar ook in kranten als de Metro en de New York Times zie je dit onderwerp steeds vaker voorbij komen.

Wetenschappers en deskundigen:

Een expert op het gebied van huidcontact is bijvoorbeeld psycholoog en oprichter van het Touch Research Institute Tiffany Field, zij besteed al meer dan 30 jaar van haar tijd aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van aanraking, nadat zij zelf een prematuur meisje op de wereld had gezet. Ze startte instinctief met het masseren van haar baby’tje, met groot resultaat. Hoor haar hierover vertellen in dit filmpje.

Kort daarna kreeg zij een grote beurs aangeboden van een van de grootste CEO’s in medicijnenland in de USA, in die tijd (Johnson & Johnson), James Burke. Hij had toen al een kritische blik op bepaalde antidepressiva en medicijnen & drugs in het algemeen en was zeer geinteresseerd in “the science of touch”.

“If there was more touch in de world, there would be less disease and less war.” – James Burke-

Aanhakend op de onderzoeken door onder andere Tiffany Field, laat psycholoog en professor Dacher keltner van The Greater Good Magazine (science based insights of a meaningful life), gelinkt aan de universiteit van Berkeley, USA), in dit filmpje zien waarom aanraking zo essentieel is voor mens en dier.

Oxytocine, daar hoor je tegenwoordig ook van alles over…

Als je het woord oxytocine intypt in google kom je een groot scala aan blogs, medische stukken en TED-Talks tegen. Zo ook deze TED-Talk van Neuro-economist Paul Zak. Dit gaat vooral over moraal en empathie in relatie tot oxytocine. Onderzoek wijst namelijk uit dat het knuffelhormoon een positief effect heeft op het wij-gevoel en het voelen en kunnen uiten van empathie en compassie.

Leuk hoor al die info uit de US of A, maar hoe zit het in Nederland dan met die deskundigen…?

De Amsterdamse epigenetisch psychologe Emilie koppius schrijft over haar kijk op onderwerpen als meditatie, stilte, voeding, verslaving én aanraking en knuffelen in relatie tot bepaalde klachten. Allemaal thema’s dus die dicht bij mijn eigen interesse liggen als het gaat om heling en transformatie.

In dit filmpje wordt epigenetica simpel uitgelegd, (ook te vinden op de website van Emilie). Heel simpel gezegd en zoals ik het begrijp als leek, wordt binnen de epigenetica bestudeerd wat de triggers zijn voor het aan- of uitzetten van bepaalde genen-groepen en DNA-strengen, die bepaald gevoel en gedrag veroorzaken. En wat er voor nodig is om deze “knoppen” weer om te zetten voor het veranderen van de minder gewenste effecten hiervan. In het filmpje wordt heel toepasselijk als voorbeeld het effect van affectie gebruikt om de materie duidelijk te maken.  

Kortom, Ik kan wel stellen dat de positieve effecten van aanraking en connectie wetenschappelijk bewezen zijn en dat ik de informatie die op mijn website staat met een gerust hart kan laten staan.

“Een mens maakt deel uit van het geheel, dat door ons “het universum” genoemd wordt. Onze taak moet zijn dat we onze cirkel van compassie vergroten, zodat alle levende wezens en de gehele natuur in al haar schoonheid erdoor worden omvat.” -Albert Einstein-

Wetenschap versus spiritualiteit…

Maar is empathie en het wij-gevoel, verlichting van depressie en de kunst van het maken van echte connectie nu iets psychologisch of toch meer een spirituele aangelegenheid? Daar zijn de meningen nog over verdeeld en lopen de zaken wat door elkaar. Wat in mijn meer spirituele manier van naar de zaken kijken, dan weer gelinkt is aan het dat laatste. Binnen de spirituele kijk op het leven staat immers alles namelijk in verbinding met elkaar, om zo als eenheid te kunnen functioneren. De holistische aanpak die je meer en meer ziet opkomen binnen de wetenschap, sluit hier dan ook steeds beter op aan.

Veel van de grote wetenschappers in de geschiedenis, zoals Albert Einstein en Isaac Newton waren er al van overtuigd dat mensen spirituele wezens zijn met een aanleg voor verstandelijke observatie en onderzoek. Beide heren waren geïntrigeerd door het wetenschappelijke én het spirituele.

En wat maakt dat naast al die wetenschappelijke kennis, mystici zoals Jalal ad-Din Rumi en Siddhartha Gautama Boeddha nog altijd zoveel mensen weten te raken met de juiste wijsheid op het juiste moment, enkel en alleen vanuit het hart? Dat blijft toch heel fascinerend! En kijk maar naar Dr. Deepak Chopra en Eckhart Tolle. Die vertellen toch ook geen onzin zou je zeggen. Zij pleiten met groot succes en bewijs over de kracht van het bewustzijn en de universele energie.

“Wetenschap zonder religie is lam, religie zonder wetenschap is blind.” -Albert Einsten-

Hoe werkt het nu voor mij in mijn praktijk…?

Met de kennis van hierboven kan ik wel stellen dat ik mijzelf meer richting de spirituele energetische kant beweeg, maar wel met de psychologische wetenschap als degelijke onderbouwing. En omdat ik beiden belangrijk en noodzakelijk vind om deskundige en veilige ondersteuning te bieden aan de mensen die bij TenderTouch naar binnen stappen, zal ik me ook in beiden blijven ontwikkelen.

Ik zie ons bewuste Zijn als mens, als energie dat met alles verbonden is. Door bepaalde gedachten en gedrag kunnen we hoger of lager in trilling bewegen, met een negatief of positief effect als gevolg. En dat we dáár dus invloed op uit kunnen oefenen door het beoefenen van compassie en connectie.

Vergelijkbaar dus met de epigenetische benadering van Emilie Koppius en gelinkt aan de andere genoemde onderzoeken in deze blog, maar dan spiritueel onderbouwd.

Zowel de wetenschap als de grote mystici van alle tijden zijn het met elkaar eens dat alles bestaat uit energie. Hoe je deze energie vervolgens benaderd en “manipuleert” om tot het gewenste resultaat te komen, daar kan de achterliggende intentie in verschillen.

Die allesomvattende energie zie ik zelf in ieder geval als liefde en daarom dus als een spiritueel gegeven. En vanuit dat gegeven werk ik met deze energie, door middel van aanraking. Altijd vanuit liefde en compassie, gelijkwaardigheid en geschoolde deskundigheid. Om zo ruimte vrij te maken voor dat wat er nodig is voor die persoon op dat moment.

Hier wordt ik zelf dan weer heel blij van en zo breng ik mijn eigen positieve spiraal van trillende energie ook steeds een stukje hoger. Een win win situatie dus!

“And you? When will you begin that long journey into yourself?” –Rumi-

Dank je wel voor je aandacht! Warme groet, TenderTouch

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.