Suiker, een afscheidsbrief.

Beste Suiker,

Al sinds ik mij kan herinneren heb ik een haast romantische verhouding met het zoete witte goedje dat suiker heet. Met jou dus. Compleet met passievolle verleidingsdansen, verliefde gevoelens, lichaamssensaties, heerlijke filmdates en intieme avondjes op de bank, hevige discussies, destructief afhankelijk en manipulatief gedrag, heftige breuken en zoete herenigingen. Ik heb je lief, maar jij mij niet. Ik kom er steeds meer achter dat je in feite niets anders bent dan een destructief egoïstisch narcistisch type die met veel charme en lieve woordjes telkens weer mijn leven binnendringt en me altijd verdrietiger achterlaat dan wanneer je kwam. Ik ben er klaar mee en bij deze zeg ik je dus ook gedag. het ga je goed, maar niet meer in mijn lijf.

Gegroet, Kirsten.

Suiker en ik.

Dat is wat ik voel als ik aan suiker denk. Ik heb sinds mijn vroege jeugd suiker gebruikt om me beter te voelen, me af te zonderen, me af te leiden en niet te hoeven voelen. Ik ben van mening dat, ook al dacht ik dat het me hielp en me troost gaf, suiker mede verantwoordelijk is voor het gebrek aan connectie, mijn schuld en schaamtegevoel omtrent mijn eetgedrag en mijn uiterlijk en de diverse depressieve periodes die ik heb gekend in mijn leven.

Na heel wat boeken en artikelen over de werking van suiker (en voeding in het algemeen) gelezen te hebben en meerdere films gekeken te hebben, is het voor mij duidelijk dat het afgelopen moet zijn. In ieder geval met de geraffineerde suiker en de verborgen suikers die echt overal in pakjes en zakjes verwerkt worden. Dus ik heb nogmaals voor de motivatie, naar de uiterst interessante en vermakelijke film That Sugar Film van damon gameau gekeken (nu te vinden op netflix). En heb een boek dat ik eerder al aangeschaft had en halfslachtig uitgeprobeerd had weer van de plank gehaald. Dit is het boek I quit sugar van Sarah Wilson. Beiden Damon en Sarah zijn Australiërs, open, vermakelijk en heel informatief als het gaat om suiker en hoe ermee te stoppen. Dat het leven echt niet minder leuk hoeft te zijn zonder suiker, sterker nog, het wordt er alleen maar mooier en leuker op! Meer energie, minder lichamelijke klachten, stralende huid en vooral voor mij van belang, minder moodswings en kans op depressiviteit.

Je darmen als blije motor.

Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van je darmen in verhouding tot hoe je je fysiek maar ook emotioneel voelt. Je gemoedstoestand wordt namelijk mede sterk bepaalt door de mate waarin je darmen gezond kunnen functioneren. Er is in feite sprake van 2 richtingsverkeer tussen je darmen en je hersenen. Wanneer je darmen niet goed kunnen functioneren, bijvoorbeeld door ontstekingen of teveel schadelijke bacteriën (beiden nemen sterk toe, wanneer gevoed door suikers), geven je darmen dit door aan de hersenen. Die dat proberen te vertalen naar signalen aan jou dat er wat aan de hand is. Hier kunnen klachten als moeheid, slapeloosheid, slechte concentratie, die vervelende mist in je hoofd rond 11 uur en 4 uur s’middags, vergeetachtigheid, angstaanvallen en ja dus ook depressie vandaan komen. Sterker nog; Er schijnt uit onderzoek gebleken te zijn dat zo’n 90% van je serotonine-aanmaak plaatsvindt in je darmen! Mindblowing informatie voor mij en iets wat ik dus nu voor mezelf uit wil testen 🙂

My nicotine.

En naast het toch al serieus heftige verhaal van hierboven, is het ook in onderzoeksland algemeen bekend dat geraffineerde suiker in je hersenen hetzelfde effect hebben als cocaine en even verslavend is als nicotine. Suiker wordt steeds meer in verband gebracht met stofwisselingsziektes, kanker en alzheimer. Nog een paar hele goede redenen om echt te minderen met dit ogenschijnlijk zo zoete en onschuldige, maar uiterst gevaarlijke goedje.

Nu echt stoppen!

Het boek van Sarah Wilson heb ik eerlijkheidshalve al eens eerder geprobeerd, maar toen was ik niet gemotiveerd genoeg om ook echt alle suikers te laten staan voor een periode van 6 tot 8 weken. En ja met echt alle suikers wordt dus ook fruit, vers en gedroogd bedoeld, waardoor ik toch suikercravings bleef houden en ik het maar een week of 3 heb volgehouden. En daarnaast is mijn intentie nu ook anders. Waar ik eerder nog meer bezig was met mijn minder positieve body-image om het maar zo te zeggen, ben ik daar nu best heel tevreden mee en ben ik echt gefocust op wat suikerloos eten voor mij kan betekenen op het gebied van gemoedstoestand en lichamelijke klachten, zoals ontstekingen en gewrichtsklachten (was in feite ook ontstekingen zijn). En in dat kader ook voor mijn cliënten.

Wat zou het voor hen kunnen betekenen op het gebied van angst en depressie klachten?

Het is in het programma van Sarah niet zo dat je echt nooit meer suiker mag eten. Het is de bedoeling dat je het 8 weken volgt zodat je met een zogezegde clean slate beter kan voelen wat goed voor je is en beter bij jouw lichaam past. 6 weken van dit programma zijn echt totaal zonder suiker en de laatste 2 weken, wanneer je lichaam echt schoon en afgekickt is, ga je weer wat suiker toevoegen in de vorm van fruit en minder geraffineerde suikers zoals bijvoorbeeld stevia of bruine rijststroop.

Machtig interessant dus allemaal!

Ik ben nu een week onderweg en ik moet zeggen dat ik het wel gemerkt heb hoor! Veel moeheid, slapeloosheid en een verminderde focus, onrust, én trek in suiker natuurlijk. Allemaal normale ontwenningsverschijnselen.

Maar het is goed gegaan deze week, met behulp van het I quit sugar boek. En de tips & trics en fijne recepten die daarin en ook in het boek van Damon, behorende bij zijn film, te vinden zijn. Ik ben heel erg benieuwd wat de komende weken mij gaan brengen, zodra de ergste ontwenning en dus de geraffineerde suikers uit mijn lijf verdwenen zijn.

I keep you posted!

Snelle vlog mijn eigen I quit sugar project:

Links/bronnen:

https://thatsugarmovement.com/

http://www.sarahwilson.com/

https://holistik.nl/de-invloed-van-de-darmen-op-je-gemoedstoestand/

https://gezondnu.nl/dossiers/psyche/depressie/depressief-door-je-darmen-kan-dat-ja/

Ted Talk:

 

Kleine update zo’n 4 weken later….

Helaas is het me niet gelukt om langer dan 4 weken suikervij te zijn, maar toch wel weer veel van geleerd en ik ben me nog zeker heel bewust van al die verborgen suikers die naar mijn mening echt niet nodig zijn in onze dagelijkse voeding. Als ik suier eet wil ik dat gewoon weten en er zelf voor kiezen.

2 gedachten over “Suiker, een afscheidsbrief.”

Dank je wel voor je aandacht! Warme groet, TenderTouch

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.